Alexis NOUSS
Modernitatea
Editura Paralela 45, Colectia „Deschideri“, Seria „Universitas“, 2000, 118 p., 30000 lei
Prezenta editie a studiului semnat de Alexis Nouss reprezinta traducerea textului original (La Modernité) publicat de Presses Universitaires de France in 1995. Autorul este profesor la Université de Montreal, Canada, cunoscut si prin alte carti ale sale: La princesse perdue, balade dans le légendaire juif (1986), Fictions de l’identitaire au Québec (in colaborare, 1991), Sida-fiction. Esssai d’anthropologie romanesque (in colaborare, 1994), Le métissage (in colaborare, 1997).
Alexis Nouss expune in aceasta carte o conceptie laxa si integratoare asupra modernitatii, dovedind o excelenta capacitate de sinteza in abordarea diverselor perspective ale problematicii analizate si capacitatea de a glisa cu usurinta printre referinte bibliografice multiple. In viziunea autorului, modernitatea se manifesta ca un fenomen global ale carui aspecte pot fi cuprinse in domeniile majore ale cunoasterii. Studiul poate fi abordat tinind cont de structura sa, dintr-o prima perspectiva care sa urmareasca evolutia istorica si teoretica a notiunii de modernitate (cap. I, II), urmata de o a doua, care va trata domeniile de manifestare ale fenomenului (cap. III, IV, V). Pentru Alexis Nouss, modernitatea nu este o entitate fixa ci un ansamblu de paradigme ale caror fizionomii sint accentuate in functie de o anumita perioada a incarnarii lor.
Primul capitol – Istoria cuvintului si a conceptului – se refera la un sens genealogic, alcatuit din „retele de reluari“ si inceputuri specifice naturii modernitatii. Istoria se deruleaza in mai multe etape: I. de la Antici la Moderni (secolele V- XVI), de-a lungul carora notiunea urmeaza trei directii (in Evul Mediu, in secolul XII si Renastere), legate de o definitie pastrata pina