Pe 17 iulie, Directia de Sanatate Publica a inceput o monitorizare a conjunctivitei epidemice, ocazie cu care nu s-a constatat o crestere a numarului de cazuri. In schimb, s-a stabilit ca a crescut ingrijorator numarul cazurilor de furunculoza, contactata de cinci copii din Miroslava care au facut baie de mai multe ori in apa lacului Ciurbesti. Din aceste motive, medicii atentioneaza populatia sa nu mai faca baie in lacurile de agrement din jurul Iasului, deoarece riscul contactarii unei boli de piele este foarte mare. "Am depistat 70 de cazuri de conjunctivita epidemica, lucru care nu trebuie sa ne ingrijoreze, acesta fiind numarul inregistrat in fiecare an", a precizat dr. Elena Duca din cadrul Compartimentului Epidemiologic al DSP.
Conjunctivita epidemica este o afectiune a ochilor, cauzata de adenovirusuri si care se transmite prin contact direct ochi infectat-degete-ochi sau din picaturile de saliva transmise prin stranut sau tuse. De asemenea, se poate transmite si indirect, prin instrumentar oftalmologic contaminat. Dupa 5-12 zile de la infectare, boala debuteaza brusc, initial la un ochi si dupa 24 de ore la celalalt. Se manifesta prin fotofobie (ochiul bolnav nu suporta lumina), senzatie de nisip sau corp strain in ochi, usturime si lacrimare excesiva, umflarea pleoapelor, marirea ganglionilor anteriori urechii, care devin durerosi. Boala se poate preveni prin spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, evitarea contactelor deget-ochi, respectarea regulilor de igiena individuala, sterilizarea corespunzatoare a instrumentarului medical.
Cristian DONOSE
Pe 17 iulie, Directia de Sanatate Publica a inceput o monitorizare a conjunctivitei epidemice, ocazie cu care nu s-a constatat o crestere a numarului de cazuri. In schimb, s-a stabilit ca a crescut ingrijorator numarul cazurilor de furunculoza, contactata de cinci copii din Miroslav