Cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la infiintarea sindicatului liber polonez Solidaritatea, fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa (n. 1943), a fost invitat la Berlin. Aici ex-liderul sindical si ex-presedintele Poloniei a tinut o conferinta la Muzeul zidului – asa-numita Casa de la Checkpoint Charlie, situata in imediata apropiere a locului unde s-a ridicat in trecut zidul despartitor.
In fata publicului german, fostul lider sindical a evocat lupta muncitorilor impotriva comunismului.
La prabusirea comunismului au contribuit, potrivit lui Walesa, trei elemente principale: alegerea unui Papa din Polonia, fermitatea sindicatului Solidaritatea si atmosfera politica prielnica schimbarilor, pe care a facilitat-o fostul presedinte rus, Boris Eltin. Daca Gorbaciov ar fi avut succes cu Perestroika si Glasnost-ul, a mai spus Walesa, atunci ar fi avut loc o renastere a comunismului.
Potrivit ex-presedintelui polonez, unitatea Germaniei s-a conturat in urma cu 20 de ani la Gdansk, unde muncitorii de pe platforma santierului naval au declansat lupta lor nonviolenta impotriva sistemului comunist.
Intr-o conferinta de presa organizata tot la Berlin, laureatul premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa, s-a referit si la unele aspecte ale politicii interne poloneze. Destramarea coalitiei guvernamentale de la Varsovia nu este o piedica pentru integrarea Poloniei in Uniunea Europeana, a spus fostul presedinte. „Faptul ca la noi conduce acum un guvern minoritar nu reprezinta o problema atit de mare precum problemele (legate de extindere) pe care va trebui in viitor sa le rezolve Uniunea Europeana“.
Walesa, care a fost presedintele tarii intre anii 1990 si 1995, a asistat in perioada mandatului sau la scindarea sindicatului Solidaritatea. Din fractiunile sindicatului, care il contesta pe Walesa ca politician, s-au format 3 grupari: Actiunea e