Bibelourile si obiectele pretioase din bronz se curata in modul urmator: a) Daca sunt foarte murdare, frecati energic obiectul cu o perie inmuiata in petrol, spalati-le cu clabuc de sapun, clatiti-le si stergeti-le. O data pe an, ele pot fi unse cu ceara lichida (spray); b) Daca sunt doar putin murd...
•Bibelourile si obiectele pretioase din bronz se curata in modul urmator: a) Daca sunt foarte murdare, frecati energic obiectul cu o perie inmuiata in petrol, spalati-le cu clabuc de sapun, clatiti-le si stergeti-le. O data pe an, ele pot fi unse cu ceara lichida (spray); b) Daca sunt doar putin murdare, faceti putin clabuc de sapun in apa rece si adaugati cateva picaturi de alcool alb. Frecati-le cu o periuta, clatiti-le si stergeti-le cu un prosop absorbant.
•Bibelourile din faianta sau portelan trebuie curatate cu hartie igienica, imbibata in alcool de 60?-90?.
•Vopselele aurii pentru repictarea ramelor tablourilor si a lemnariei mobilelor stil sunt adesea mult prea intense si tipatoare. Pentru a le da o patina mai blanda, de epoca, amestecati-le cu scrum rece de tigara.
•Petele de apa de pe mobilele furniruite se absorb repede cu o hartie de sugativa, apoi se freaca prin miscari circulare cu o carpa imbibata (si stoarsa) in petrol. Daca rezultatul nu va satisface, frecati pata dinspre interior catre exterior cu un dop din pluta. Daca mobila este de culoare inchisa, treceti repede dopul prin flacara unei lumanari.
•Petele lasate pe mobile de farfurii sau vase fierbinti se scot prin frecarea energica cu o carpa aspra, inmuiata in putin petrol si apoi in cenusa de lemn sau scrum de tigara. In final, frecati pata dinspre mijloc catre exterior cu un dop de pluta.
•Scurgerea sangelui dintr-o taietura se opreste imediat daca punem deasupra o felie proaspata de cartof crud.
•Maioneza ramasa in f