Efectivele de porci au ajuns la jumatate fata de necesarul de consum. Romania este invadata cu carne din import la preturi de dumping sau interzisa pe piata UE. Producatorilor interni le-a ajuns cutitul la os Braila va trece in aceasta iarna, ca de altfel intreaga tara, printr-o severa criza a carnii de porc, generata de reducerea drastica a efectivelor de animale din judet, a lipsei de valuta necesara importurilor de carne, coroborat cu devalorizarea continua a leului in raport cu dolarul american. Pentru a se asigura necesarul de carne pentru consumul populatiei, ar fi nevoie, in momentul de fata, de un efectiv de porci dublu fata de cel existent. Pe linga concurenta neloiala, datorata importurilor de carne la preturi de dumping, si lipsa acuta de furaje, producatorii interni apreciaza ca, la iarna, carnea de porc va ajunge sa coste 100.000 lei/kg. Statisticile sint sumbre Datele pe care le supunem atentiei sint suficient de concludente si arata ca segmentul producatorilor de carne de porc se indreapta cu pasi siguri spre autodistrugere. Asadar, daca la sfirsitul primului semestru al anului trecut, efectivul total de porcine era de 7,8 milioane capete, la 30 iunie 2000, acesta a scazut la 6,4 milioane, din care 5,5 milioane se gasesc in gospodariile populatiei si numai 740.000 capete in complexele industrial-intensive de crestere a porcilor ale societatilor comerciale pe actiuni. De remarcat este faptul ca scaderea efectivelor s-a inregistrat doar la complexele de crestere a porcilor din tara, numarul porcinelor din gospodariile populatiei raminind relativ constant. In momentul de fata, situatia este mult mai tragica. La nivel national, efectivul de porci s-a redus pina la 4,5 milioane de capete, ceea ce inseamna doar jumatate din necesarul de consum. De asemenea, productia de carne de porc a scazut dramatic. Astfel, pentru aprovizionarea populatiei s-au realizat,