Mişcarea coregrafică românească de dans contemporan a luat în ultimii trei-patru ani o amploare care îi permite să se integreze mişcării internaţionale, nu numai, ca până acum, prin participarea unor coregrafi şi interpreţi la manifestări de peste hotare, ci prin încorporarea unei părţi importante a manifestărilor de acest gen în interiorul hotarelor noastre. Acest demers se va numi Festivalul Internaţional de dans BucurEŞTi - VEST, eveniment ce se va desfăşura în primăvara anului 2001, în capitală, unde se află cei mai mulţi creatori români ai genului.
Festivalul va fi "un adevărat maraton al dansului românesc şi internaţional", cum îl anunţă organizatorii, cuprinzând patru secţiuni: un atelier internaţional, care să încurajeze dezvoltarea dansului contemporan în ţările din Europa de Est şi să ofere creatorilor din Europa de Vest prilejul de a intra în contact cu tipurile de cultură şi artă din partea răsăriteană a continentului; apoi o secţiune de spectacole ale unor creatori din Elveţia, Marea Britanie, Portugalia, Germania, Olanda etc. şi o alta a unor coregrafi străini care au colaborat cu dansatori români şi, în fine, prezentarea celei de-a doua ediţii a Platformei dansului contemporan românesc, în prezenţa unui mare număr de programatori şi directori de festivaluri din întreaga lume.
Pe lângă spectacole şi ateliere de dans, vor avea loc şi conferinţe, întâlniri internaţionale, expoziţii de fotografii şi afişe de dans, proiecţii video etc.
Organizatorul acestei ample manifestări este Fundaţia culturală Proiect DCM şi creatorul ei Cosmin Manolescu, şi ea se realizează cu ajutorul Fundaţiei Elveţiene pentru Cultură ProHelveţia, KulturKontaKt (Austria), ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, Institutul Francez din Bucureşti, British Council şi Centrul Cultural Ceh din Bucureşti.
Secţiunea de spectacole ES