Partidul Democrat a fost una din revelatiile alegerilor locale. Nu si in judetul Iasi. Cu o campanie electorala mai curand nesemnificativa, in care mai-marii filialei iesene nu s-au implicat aproape deloc, cu un mesaj al candidatului la Primarie (Gheorghe Nichita - manager RAJAC) dificil de receptat de catre cetateanul obisnuit, PD a suferit o infrangere usturatoare cam la toate capitolele (mai ales in municipiul Iasi). Scorul obtinut in iunie, le-a aratat democratilor ca nu toti oamenii pe care-i scot in fata sunt de anvergura unui Traian Basescu. Dimpotriva, recenta dezertare din Partidul Democrat a grupului Nichita, coroborata cu inscrierea acestuia in PDSR, demonstreaza clar ca oportunismul politic este o boala de care sufera si membrii partidului lui Petre Roman.
Filiala din Iasi este condusa de senatorul Dan Constantin Vasiliu. Nascut pe data de 15.02.1951 la Birlad (judetul Vaslui), Vasiliu a absolvit Facultatea de Studii Economice a Universitatii iesene in 1974. Seful sau de cabinet este Petru Movila.
In legislatura 1996-2000, ca senator PD de Iasi, Dan Constantin Vasiliu a avut mai multe atributiuni. Astfel, pana in luna ianuarie a anului in curs, parlamentarul democrat a fost seful grupului parlamentar al formatiunii conduse de Petre Roman; incepand cu data de 1 februarie 2000, Dan Vasiliu a fost ales vicepresedinte al Senatului Romaniei. In plus, senatorul PD este si presedintele Comisiei speciale pentru verificarea certificatelor de revolutionari eliberate in baza Legii 42/1990.
In intervalul 01.01.1997 - 30.12.1999, grupul parlamentar al Partidului Democrat a inaintat 81 de propuneri legislative. Dintre acestea, 27 au fost initiate fie in nume propriu de catre senatorul Vasiliu, fie impreuna cu alti parlamentari democrati. Mai importante au fost cele referitoare la reglementarea situatiei juridice a patrimoniului care a apartinut,