Ne scriu cititorii.... Un lacas cu puteri tamaduitoare are nevoie de credinciosiManastirea Calugara. din judetul Timis. Stimata redactie,. M-am hotarat sa fac si eu parte din marea si inimoasa familie a revistei "Formula As", trimitandu-va cateva impresii dintr-o recenta calatorie. "Cand simti cum totu...
Ne scriu cititorii...
Un lacas cu puteri tamaduitoare are nevoie de credinciosiManastirea Calugara
din judetul Timis
Stimata redactie,
M-am hotarat sa fac si eu parte din marea si inimoasa familie a revistei "Formula As", trimitandu-va cateva impresii dintr-o recenta calatorie. "Cand simti cum totul in jurul tau isi pierde conturul, cand ai nevoie de liniste si de lumina, indreapta-ti gandurile sau pasii spre Manastirea Calugara." Asa incepe scurtul ghid al manastirii, pe care l-am cumparat din micutul altar de inchinaciune.
La doi kilometri de Ciclova-Montana Oravita, izolata de zgomotele lumii, in inima unor codri seculari se afla Manastirea Calugara, adapostita la picioarele unei stanci. Adevarul despre descoperirea locului unde s-a cladit manastirea este relatat in istorie de teologul Alexie (1830). Un pastor ratacind cu caprele prin padure a auzit cantari bisericesti. Dupa cercetarea locului cu alti credinciosi, a observat o pestera care s-a dovedit a fi chilia unui pustnic. In interior s-a gasit un altar de piatra, o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate, cateva obiecte bisericesti si moastele pietrificate ale pustnicului. Ducand icoana in biserica ortodoxa din sat, credinciosii au constatat cu mirare ca ea s-a intors singura in pestera. In noaptea de 10/11 iunie 1859, pestera amenajata a fost sfintita de preotul G. Popovici, ajutat de teologul Alexie Nedici, daruindu-i-se hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".
Potrivit unei vechi credinte, manastirea este construita pe un loc considerat sfant, izv