Conform ultimelor date furnizate de Directia Judeteana de Statistica Iasi, productia fizica industriala a inregistrat doar cateva cresteri la produsele alimentare, in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Practic, s-au inregistrat cresteri de productie la ulei comestibil (225,7%), margarina (106,9%), preparate din carne (100,7%). In rest, situatia ofera motive de ingrijorare. Scaderi semnificative s-au inregistrat la produsele lactate proaspete (66,6%), unt (57,6%), branzeturi (88,5%), lapte consum (70,6%), dar si la alte produse alimentare: carne porcine (77,4%), biscuiti (55,6%) sau paine (86,1%). Purtatorul de cuvant al SC Lactis SA Iasi, Paraschiva Iliescu, a declarat ca "in nici un an vanzarile de lactate nu au fost atat de mici. Este foarte posibil ca acest fenomen sa se produca din cauza saracirii populatiei, dar cred ca lipsa de educatie in ceea ce priveste o corecta alimentatie isi spune cuvantul. Speram ca in perioada de iarna sa creasca vanzarile, asa cum s-a intamplat intotdeauna". De remarcat este faptul ca, in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat scaderi de productie si la bauturile fabricate in judetul Iasi. Productia de bere a scazut cu 16,3%, cea de vin cu 14,4%, cea mai mare scadere inregistrandu-se insa la tuica si rachiuri - peste 72%. "Este evident ca scaderile inregistrate la bauturile cu grad mare de alcoolizare sunt datorate pirateriei din domeniu. Este evident ca afacerile ilegale din acest sector au luat o amploare fara precedent. La nivelul patronatului, vom propune, in scurt timp, o serie de masuri care sa stopeze acest fenomen", a declarat Vasile Raileanu, manager al SC Alfincool SA Iasi. De remarcat ca, in luna iulie a acestui an, chiar daca productia fizica industriala a scazut in comparatie cu primele sapte luni ale anului