Multi dintre noi au deja obiceiul de a citi presa direct pe INTERNET, scutind banii pe care i-ar da pe ziare. Ce-i drept, banii se duc la ROMTELECOM si la provider-ul de INTERNET, suma depasind uneori costul unui ziar editat pe hirtie. Care ar fi avantajele citirii unui ziar direct pe INTERNET? In primul rind, o rasfoire mai rapida. Apoi, utilizatorul are acces si la numerele precedente, avind de obicei si posibilitatea de a cauta rapid un anumit articol sau un anumit editorialist. In al treilea rind, deja multe site-uri ale ziarelor au legaturi multimedia, cum ar fi accesul la arhive foto sau chiar la imagini video. De pe site-ul unei publicatii se poate continua navigarea si spre alte adrese, prin link-uri existente pe pagina WEB respectiva.
In Romania, mai toate ziarele au o pagina WEB si exista si o baza de date foarte buna, care cuprinde un index al publicatiilor cu site (spre exemplu, plecind din www.kappa.ro). In general, ziarele de la noi nu investesc mult in pagina WEB, aceasta fiind mai degraba menita sa-l atraga pe utilizator spre ziarul pe hirtie.
Site-urile publicatiilor din strainatate sint in general mai bine structurate si cu multe legaturi spre alte site-uri cu tematica similara. Spre exemplu, pagina www.liberation.fr ofera o impresionanta baza de date, dar, ca si in cazul altor ziare, ofera doar o selectie a articolelor aparute in Libération-ul de hirtie. Foarte interesant este forumul de pe acest site, unde se pot discuta numeroase teme de actualitate (pe marginea autonomiei Corsicii sau despre limitarea la cinci ani a mandatului presedintelui francez).
Un alt site interesant este portalul www.sportfm.com, un ziar electronic 100%, francez, cu extrem de multe informatii din sport, actualizate permanent. Avantajul unor astfel de ziare este ca stirile sint innoite 24 de ore din 24, spre deosebire de ziarele care apar doar pe h