La Galeria „Apollo“ s-a deschis in 15 septebrie expozitia personala (pictura-colaj-obiect) a artistului bacauan Mihai Chiuaru. Lucrarile, realizate in ultimii 3-4 ani, pun sub semnul certitudinii maturitatea creatiei unui autor care a inceput sa se impuna atentiei criticii si publicului inca din anii ’80.
Pictorul stapineste cu egala siguranta suprafetele mici si pe cele mari, ce devin cimpuri suprapuse desfasurarii impetuoase de energii formal-cromatice. Gestualismul si strcturile geometrice alterneaza, deopotriva cu trimiterile spre profan si sacru. Alternanta, dualitatea chiar, sint, credem, consecintele unei libertati de expresie asumate, evitarea unei unidirectionalitati ce ar conduce spre o prea comoda „incasetare“ a operei lui Chiuaru de catre comentatorii sai. Aceeasi strategie determina si coexistenta rodnica a figurativului cu abstractul.
Aceste armonizari de contrarii se produc in serii tematice precum „Capriciu“, „Grotesca“, „Dvera“, „Steg“. In primele doua, imaginatia creatoare de forme si bogatia cromatica invadeaza baro tabloul; expresionismul defineste atit fragmentariul figurativ cit si abstractia tuselor ample. A treia serie enumerata aduce temperarea elanurilor, armonii mai sobre si trimite spre reculegere religioasa, pentru ca ultimul ciclu sa sugereze asocierea dimensiunii ordonatoare cu cea a exuberantei.
Privirea de ansamblu asupra expozitiei ne indeamna sa creditam vitalitatea ca prim principiu guvernant al operei lui Chiuaru, o vitalitate aproape febrila, cenzurarea mai degraba episodica a izbucnirilor fiind doar semnul maturitatii ca tentatie a echilibrului.
Autorul nu se multumeste cu posibilitatile – substantial exploatate – acrilicului. Stralucirii si subtilitatii culorii i se adauga prospectarea materialitatii, stimulind curiozitati tactile – este vorba de utilizarea colajului. Insule de culoare, fisii de p