Recuperari – colectii mai putin cunoscute din muzeele de arta din Romania este un program initiat de Centrul Cultural National Mogosoaia incepind din august 2000, in colaborare cu muzee de arta, case memoriale si colectionari particulari din Romania, in ideea de a populariza opere sau colectii mai putin cunoscute pina acum. Seria de expozitii care se va desfasura in cadrul Programelor anuale pentru Arte Vizuale de la Mogosoaia debuteaza cu expozitia pictorului si profesorului Ioan N. COMANESCU (1881-1948). Lucrarile expuse fac parte din pinacoteca Muzeului de Arta din Ploiesti, donatia Manani Comanescu. Ileana Ploscaru Panait, curatoarea expozitiei, a realizat o superba mapa-catalog dedicata pictorului. Intr-un montaj elegant si subtil, sint incluse aici o cronologie a vietii si a operei lui Ioan N. COMANESCU, scurte referinte critice, lista completa de lucrari din donatia Manani Comanescu si, desigur, citeva reproduceri ale tablourilor din expozitie, insotite de obisnuitele date tehnice.
Artist discret, atras cu precadere de pastel sau acuarela, Ioan N. COMANESCU a ales ca teme ale lucrarilor sale peisajele, portretele unor oameni obisnuiti, intimitatea scenelor casnice, colturi din preajma Bucurestilor, intr-un discurs plastic senin, delicat, aparent banal, de fapt plin de prospetime.
Recuperari – colectii mai putin cunoscute din muzeele de arta din Romania este un program initiat de Centrul Cultural National Mogosoaia incepind din august 2000, in colaborare cu muzee de arta, case memoriale si colectionari particulari din Romania, in ideea de a populariza opere sau colectii mai putin cunoscute pina acum. Seria de expozitii care se va desfasura in cadrul Programelor anuale pentru Arte Vizuale de la Mogosoaia debuteaza cu expozitia pictorului si profesorului Ioan N. COMANESCU (1881-1948). Lucrarile expuse fac parte din pinacoteca Muzeului de Arta d