Arthur GOULD LEE
Elena, Regina-mama a Romaniei, printesa de Grecia si Danemarca. O biografie autorizata
Traducere din engleza de Liana Alecu, Editura Humanitas, Seria „Istorie“, Bucuresti, 2000, 272 p., f.p.
Lucrarea lui Arthur Gould Lee contine neajunsurile traditionale ale genului monografic: determinism biografic, insuficienta specificare a surselor, subiectivitatea afisata a „naratorului“ (implicarea lui excesiva, judecarea unor evenimente fara alte argumente decit cele sentimentale etc.). Toate acestea sint lucruri care supara lectorul modern, in conditiile in care el este din ce in ce mai obisnuit cu retorici de autentificare complexe.
Si totusi, avem de-a face cu un caz aparte: „Prieten al familiei regale exilate, Arthur Gould Lee, autorul biografiei regelui Mihai (Coroana contra secera si ciocanul, Humanitas, 1998), a reconstituit povestea Reginei-mama bazindu-se pe propria ei marturie“. Iata o informatie-cheie care schimba complet datele problemei. Multe din stingaciile de care aminteam ii apartin de fapt „personajului“ cartii – situatie care contribuie, paradoxal, la veridicitatea informatiilor. Cartea este impinzita de „vorbele“ reginei Elena, pe care naratorul privilegiat nu face decit sa le completeze si sa le argumenteze fara a se abate in nici un fel de la spiritul lor.
In acest fel volumul iese din tiparul traditional al monografiei, cliseizarea nepastrindu-se decit la nivelul structurii cartii. In rest, marturiile reginei sint unice, inconfundabile. Cea mai reusita secventa a cartii nu are corespondent pe plan istoric, si anume povestea copilariei reginei, o copilarie aristocrata plina de farmec si de inedit. Aflam despre patinajul cu rotile pe acoperisul plat al palatului din Grecia si multe alte giumbuslucuri, unele incredibile: „trebuie sa recunosc, isi aminteste regina Elena, citeodata fumam tiga