„Sint sigur, va veni timpul cind Rusia ma va primi inapoi...“
Cine este Ivan Smeliov? Pina nu demult, nici in Rusia nu se stiau prea multe despre acest scriitor nevoit sa emigreze dupa revolutia bolsevica din 1917. Actiunea de stramutare a ramasitelor pamintesti ale scriitorului de la Saint-Germain-du-Bois la cimitirul de pe linga manastirea Donskoi a fost un fapt iesit din comun, reflectat pe larg la sfirsitul lunii iunie de mass-media electronica din Rusia ca un eveniment de importanta nationala. A reprezentat totodata si ocazia de a scoate din uitare una dintre marile figuri literare ale emigratiei ruse.
Ofensiva mediatica intensa, departe de a urmari de data aceasta doar scopuri meschin-publicitare, ci organizata in dorinta de a readuce in actualitate un mare autor cu o opera comparabila doar cu cea a lui F.M. Dostoievski, avea nevoie de un sprijin solid din mai multe directii. Intrucit generatii intregi de rusi au fost private de o informare veridica, iar despre multi scriitori – refugiati in exil din fata napastei rosii, dar cu opere intrate in circuitul valorilor universale – compatriotii lor din zilele noastre nu stiu aproape nimic.
De aceea, monografia Moscoviana. Viata si opera lui Ivan Smeliov de Olga Sorokina, publicata la inceputul lunii august de o editura din capitala rusa, nu a constituit o surpriza, ci a fost receptata mai curind drept un caz firesc. Lucrarea reprezinta un instrument util atit pentru exegetii operei lui Ivan Smeliov, cit si pentru publicul larg. De altfel, este o carte absolut necesara pentru suplinirea unor mari goluri lasate de realismul socialist in cultura rusa.
Totusi nu se poate afirma ca in Rusia Smeliov a fost cu totul dat uitarii. La inceputul anilor ’90, prin eforturile unora dintre exegetii operei sale, respectiv Elena Osmina si Timofei Prokopov, i s-au editat Operele complete,