Fructele rosii de padure. Cornul, Macesul si Paducelul. Daca vreo zi linistita de toamna va va indemna sa porniti pe potecile care duc spre cranguri si spre paduri, cu siguranta ca privirea dvs. va fi atrasa de bogatia de fructe rosii, stralucitoare, aninate de crengile arbustilor. Sunt atat de frumoa...
Fructele rosii de padure
Cornul, Macesul si Paducelul
Daca vreo zi linistita de toamna va va indemna sa porniti pe potecile care duc spre cranguri si spre paduri, cu siguranta ca privirea dvs. va fi atrasa de bogatia de fructe rosii, stralucitoare, aninate de crengile arbustilor. Sunt atat de frumoase, incat multa lume le culege cu ramuri, pentru a duce acasa semnele rubinii ale toamnei care, asezate in glastre, inveselesc incaperile. Ca multe dintre ele au si valori curative se stie mai putin, din pacate, exceptie facand fructele de maces, vestite in toata lumea pentru magiunul care se face din ele - o veritabila "bomba" de vitamina C. In randurile care urmeaza vom vorbi, fireste, si despre ele, dar si despre suratele lor, la fel de rosioare si de bogate in substante energizante - Coarnele si Gherghinele.Cornul (Cornus mas)
In lumea copacilor, cornul secular, cu lemnul sau indesat, dur si rezistent cum nu mai e altul, este un fel de imparat. Bogatiile lui sunt scoase la lumina spre inceputul toamnei, sub forma unor fructe purpurii, cu gust dulce-astringent si care ii desfata pe copiii din satele de sub munte. In lumea ciobanilor, cornul este un lemn venerat nu numai fiindca din el cioplesc "sceptrele" pastoresti, ci si datorita puterii tamaduitoare a fructelor, frunzelor si cojii sale, care au nenumarate virtuti. Uitat astazi ca medicament, cornul era foarte cunoscut in medicina populara mai ales in nordul Moldovei. In randurile care urmeaza va prezentam o reconstituire a "stiintei medicale taranesti" legata de corn.
Diare