In douazeci de ani, cheltuielile unei familii au crescut, pentru diferite produse, de la citeva sute la citeva mii de ori Un leu insemna un ou, cu trei lei se cumpara o bere iar un kilogram de carne costa noua lei si cincizeci de bani Leul national al anului 2000 - un biet cotoi jigarit "Monitorul" va prezinta analiza evolutiei bugetului unei familii medii de suceveni, in ultimii 20 de ani. Se vorbeste mult despre "scaderea dramatica a nivelului de trai", "saracirea populatiei", dar, dupa ani de inflatie galopanta, putini suceveni isi mai amintesc ca, in urma cu 20 de ani, cu 1 leu se putea cumpara un ou. Este drept ca aceasta cifra nu reflecta decit jumatatea strict materiala a realitatii de atunci. De aceea am preferat sa lasam cifrele sa vorbeasca. O pereche de pantofi care in 1980 costa 209 lei, se poate cumpara acum cu 500.000 de lei, un kilogram de zahar era 9 lei acum 20 de ani, iar acum costa 9.000, in timp ce un pachet de fidea s-a scumpit de la 3 lei la 5.000 in 20 de ani. Un kilogram de carne se putea cumpara cu 9,50 lei, iar acum a ajuns sa coste 60.000 de lei. O bere autohtona costa numai 3 lei, pe cind acum nu poate fi gasita mai ieftin de 5.000 de lei. Salamul costa 20 de lei kilogramul acum 20 de ani, fata de 55.000, un pret mediu al zilelor noastre. Pentru ca toate aceste comparatii sa fie relevante, mai trebuie spus ca, intre timp, in acesti 20 de ani, salariul mediu a crescut de la 2.000 de lei la 2.300.000 de lei. Datele privind bugetul unei familii de functionari din municipiul Suceava, in desfasurare pe ultimele doua decenii, intre 1980 si 1999, ne-au fost puse la dispozitie de Mircea Guraliuc, un sucevean care si-a notat riguros, in toata aceasta perioada, toate cheltuielile pe care le-a efectuat. Situatia bugetului familiei lui Mircea Guraliuc, compusa din cei doi soti, functionari, si cei doi copii, dintre care unul a urmat studii superioare,