Incontestabil ca actiunea lui Gabriel Andreescu este perfect justificata. Merita chiar felicitat pentru spiritul sau independent, intransigent si de initiativa civica. Din trei motive esentiale, enuntate foarte concis:
1. Reafirma energic dreptul cetateanului roman la libertatile individuale in interiorul spatiului sau personal.
Nimeni, nici o instanta civica sau a statului nu are dreptul sa se uite prin gaura cheii la ceea ce fac in casa mea. Nu tulbur nici linistea publica, nu ma dedau la manifestari exhibitioniste, nu fac nici un fel de propaganda. Pe de alta parte, recunosc dreptul oricarei minoritati sexuale de a se organiza in asociatii, in scop strict defensiv si in spiritul apararii libertatilor si a drepturilor omului. In plus, alinierea riguroasa la legislatia europeana reprezinta o conditie esentiala a integrarii noastre europene.
2. Statul roman este un stat laic. El recunoaste existenta a 14 confesiuni. Dar nici una nu are dreptul de a exercita presiuni si a interveni in activitatea legislativa a corpurilor legiuitoare. De vreme ce suprimarea articolului 200 din Codul Penal a fost deja votata de Camera, de ce Senatul n-ar vota aceeasi justificare si acelasi drept? Problema morala este o problema a constiintei strict individuale.
3. Membrii ierarhiei ortodoxe sint cetateni romani ca oricare altii, egali in drepturi si datorii. De ce, deci, ei s-ar bucura de un tratament preferential in cadrul „legii dosarelor“? Daca as prevedea verificarea pina si a unui viceprimar (dispozitie excesiva, dupa mine), de ce aceeasi verificare n-ar fi posibila si legitima si in cazul unui inalt ierarh? Nu spune si Constitutia ca „nimeni nu este mai presus de lege“?
Incontestabil ca actiunea lui Gabriel Andreescu este perfect justificata. Merita chiar felicitat pentru spiritul sau independent, intransigent si de initiativa civica. Di