Denumirea lor vine de la faptul ca unele substante aplicate pe fata dau figurii infatisarea pe care o ia o persoana deghizata cu o masca de carnaval.
Mastile cosmetice sunt preparate medicamentoase aplicate pe fata cu scopul de a modifica aspectul si functionarea tegumentului. Compozitia lor variaza dupa calitatea tenului si dupa scopul urmarit. Mastile cosmetice moderne intra in randul procedeelor care pot fi folositoare daca se aplica in mod rational.
O crema aplicata pe fata intr-un strat mai gros constituie si ea o masca.
Mastile pot fi clasificate astfel: dure, calmante, hidratante, astringente, tonifiante, decolorante, emoliente.
Mastile calmante se aplica pe tenurile iritabile; in compozitia lor intra infuzii de plante, in special de musetel cu amidon. Ele sunt obtinute prin simpla aplicare in strat gros a diferitelor substante, fara formarea unei masti dure. Din masca aplicata patrund in piele toate substantele care ii sunt utile. Efectul este descongestionant, porii devin mai mici, functiile pielii sunt incetinite, capilarele se ingusteaza si aceasta face ca pielea sa aiba un relief mai fin si sa fie mai palida.
Mastile hidratante, pentru tenurile grase, cu pori deschisi sau pentru o categorie de tenuri uscate cu pori deschisi, contin substante astringente din diferite plante, sucuri de legume sau fructe sau din infuzii de plante.
Mastile tonifiante ajuta la mentinerea tonusului muschilor faciali. In compozitia lor intra infuzii de albastrele, menta, cimbru, sucuri de fructe, capsuni, fragi.
Mastile decolorante. In compozitia lor intra apa oxigenata.
Mastile emoliente folosesc pentru regenerarea epidermei si preintampinarea ridurilor. In aceste masti se introduce galbenusul de ou, care, datorita colesterolului continut actioneaza asupra regenerarii