Odata cu semnarea protocolului electoral de catre Partidul Democratiei Sociale din Romania si Partidul Social Democrat Roman, ideea polului social-democrat a devenit cat se poate de concreta. In acest context, cele doua formatiuni politice au promis o oferta si teze de guvernare comune. Se va miza pe o "indulcire" a efectelor reformei, pe masuri concrete de sprijinire a populatiei afectate de tranzitia la economia de piata, pe imbunatatirea legislatiei etc.
Constituirea polului social-democrat (din care mai face parte si Partidul Umanist Roman, singura formatiune cu care PDSR incheiase, pana la sfarsitul saptamanii trecute, o alianta preelectorala) aduce din nou in discutie componenta listelor electorale. Se stie ca solicitarile de pozitii eligibile din partea PSDR si PUR au nemultumit destui pedeseristi cu vechi state de serviciu, care s-au vazut astfel in situatia de a nu mai prinde un loc in viitorul Parlament. E drept, nici "umanistii" lui Voiculescu sau social-democratii lui Athanasiu n-au fost foarte incantati de ce au primit din partea PDSR, fiecare dintre cele doua conduceri de partid declarand ca se asteptau la mai mult. In orice caz, pana la urma, penuria de fotolii de parlamentar s-a rasfrant cel mai acut in teritoriu, unde foarte multe organizatii judetene ale Partidului Umanist Roman si Partidului Social Democrat Roman n-au reusit sa-si aseze nici un membru in vreo pozitie cat de cat eligibila pe listele parlamentare.
In acest sens, trebuie mentionat cazul Iasului, unde negocierile (de la centru) dintre PDSR si PSDR nu s-au lasat cu nici un efect pozitiv pentru pesederistii lui Gabriel Surdu. Acestia s-au vazut exclusi de la orice fel de negocieri ce ar fi vizat alcatuirea listelor parlamentare. Presati si de pretentiile Bucurestiului, care, desi, initial, a cerut o jumatate din pozitiile fruntase, a obtinut, in cele din urma, doar doua