Bolile finalului de mileniu. Insomniile. Toata lumea se confrunta cu momente sau cu perioade de insomnie ori de somn perturbat. Agitatia, teama, grijile materiale ori problemele sufletesti pot provoca crize grave de somn. Si bolile pot duce la insomnii: durerile fizice, tensiunea arteriala redusa, ast...
Bolile finalului de mileniu
Insomniile
Toata lumea se confrunta cu momente sau cu perioade de insomnie ori de somn perturbat. Agitatia, teama, grijile materiale ori problemele sufletesti pot provoca crize grave de somn. Si bolile pot duce la insomnii: durerile fizice, tensiunea arteriala redusa, astmul, dereglarile hormonale, depresiile sunt dusmani redutabili ai noptilor linistite.
Nu exista o regula in ceea ce priveste durata obligatorie de somn: fiecare individ are orarul sau. Sugarii si unii adolescenti pot dormi pana la 12 ore pe zi, in vreme ce varstnicii se multumesc adesea cu cinci sau sase ore de somn pe noapte.
Somnul comporta doua faze: somnul profund si somnul paradoxal, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor sub pleoape, cand de obicei se instaleaza si visele. Pentru ca un om sa se trezeasca a doua zi dimineata proaspat si odihnit trebuie sa strabata obligatoriu aceste faze.
Lipsa somnului provoaca iritabilitate, ineficienta profesionala, incapacitatea de a ne concentra. Din fericire, organismul are forta de a recupera o perioada de insomnie ceva mai indelungata. Mai multe nopti prost dormite se "repara" o singura data, printr-un somn profund de 10-12 ore.
Anumiti insomniaci ajung in stari de iritare nervoasa atat de accentuate, incat nu mai reusesc sa se destinda suficient pentru a putea adormi. In acele conditii se creeaza un cerc vicios de surmenaj si de insomnie si subiectii se epuizeaza total.
Pentru a sistematiza mai bine problema "nesomului", care adesea devine boala, am conceput-o su