În legătură cu editorialul meu din nr. 35, Poezia şi codul penal, dl Octavian Blaga, care editează la Oradea publicaţia al cincilea anotimp, mi-a adresat o scrisoare deschisă. Lăsînd la o parte maliţiile de care este împănată, scrisoarea prezintă interes în mai multe privinţe. "Doresc să cred că veţi acorda o cît de mică atenţie obiecţiunilor mele", scrie dl Blaga. Este exact ceea ce fac.
Împrospătez memoria cititorilor spunînd că editorialul meu care l-a deziluzionat pe dl Blaga şi la care se referă scrisoarea d-sale comenta o intervenţie a poliţiei braşovene pe lîngă Uniunea Scriitorilor, provocată de două poezii. Poliţia a fost sesizată de un Apel apărut în Gazeta de Transilvania (şi reluat, aflu din scrisoare, şi de al cincilea anotimp şi de alte reviste) şi datorat unui număr de intelectuali români din ţară şi de peste hotare. în apărarea acestui apel sare de fapt dl Blaga, reproşîndu-mi că-i atribui un conţinut pe care nu-l are. în editorial, recunoscusem a nu fi citit Apelul şi avusesem prevederea să dau ca probabile cîteva fraze pe care le citam. Ele aparţin adresei poliţiei, nu Apelului. Precizarea d-lui Blaga s-ar fi putut opri aici şi nu mi-ar fi rămas decît să-i mulţumesc că mi-a atras luare aminte.
Din păcate, dl Blaga aduce în discuţie spiritul Apelului, de care mă despart fără să ezit. E drept că semnatarii Apelului declară că democraţia nu permite "condamnarea prin justiţie a opiniilor, oricît ar fi ele de nocive societăţii" (citez, sper, exact, din scrisoarea d-lui Blaga), dar, solicitînd "reacţii la turpitudinile semnalate mai sus" (adică poeziile cu pricina), ei se pomenesc că reacţiile vin, nu numai de la Preşedinţie ori de la Parlament, ci şi de la poliţie. N-am idee de ce au răspuns departamentele de resort ale celor două înalte instituţii, fiindcă nu citesc al cincilea anotimp, care le-a reprodus (nimeni nu poate citi totul,