Luca PITU
Fragmente dintr-un discurs in?comod
Editia a doua: revizuita, emendata si blindata cu o prefata de Gheorghe Grigurcu, Institutul European, Colectia „Eseuri de ieri si de azi“, Iasi, 2000, 352 p., 72 000 lei
Cind autorul nu se preocupa de alcatuirea unor note explicative &filologice la sfirsitul capitolelor, asa cum o face in Ultima noapte de dragoste si intiia noapte de filozofie (ed. II, 1999), viitorul editor al cartilor Magistrului din Cajvana isi va pune problema unor mai mult decit ample editii critice, ale caror addende si contextualizari sociologice ar putea avea un spatiu apreciabil. Si nu fac aici prospectiuni demne de o critica literara SF, pentru ca Luca Pitu este un autor (vezi cognomenul) care devine clasic. Mutadis mutandis, un fel de mutatie a valorilor est-etice in opera celui care se afla acum la o a saptea editie secunda din titlurile sale.
Colonei de securitate, profesori boemi, frondeuri deghizati, curve de lux si nu prea, carti ale rasfatului, delatori harnici, intelighentie ieseana, poetastri oficiali, analfabeti, alumni guresi, nudisti, ambasadori, dizidenti, precum si colonei de Securitate – iata ingrediente pentru destule romane obsedantiste. Nu este cazul, intrucit toate aceste sa le spunem personaje intra in mici dialoguri, uneori alaturi de Auctor ipsissimus. Un academician, „mare descoperitor de straturi slave in Moldova si, dupa Avenimentul Scornimicitor, numai de urme dacice“, este ofensat. Colegii de la Istorie insista dupa detalii: „Si ce v-a zis Pilangiul, Tovarase academician?“
Petrescu-Dimbovita: „Mi-i rusine, dragi colegi si stimati prieteni; nu pot sa va reproduc. Nu am folosit niciodata in viata mea cuvinte urite.“
Colegii de la Istorie: „Haideti totusi! Faceti un efort, pentru noi; ca sa stim exact cum v-a tulburat meditatia eminamente stiintifica despre stratur