Stimate domnule Plesu, ce reprezinta Colegiul Noua Europa? Care sint semnificatiile si importanta lui in contextul culturii si societatii romanesti de azi?
Colegiul Noua Europa este varianta romaneasca a unui tip de institutie care, in alte tari, poarta numele de „Institut de Studii Avansate“. In fiecare an, pe baza unui concurs girat de un juriu academic international, se aleg cei mai buni specialisti din felurite domenii de cercetare (in cazul nostru, „umanioare“ si stiinte sociale in sens larg), care capata, de-a lungul a zece luni, subsidiile necesare pentru a-si realiza un proiect stiintific (bursa, o calatorie in strainatate, echipament electronic, carti, contacte cu colegi din strainatate etc.). Saptaminal, ei se intilnesc la colegiu pentru a dezbate in comun proiectele fiecaruia, dintr-o perspectiva inter- si trans-disciplinara. Este, din cite stiu, singura institutie de acest tip existenta, deocamdata, la noi in tara. Adunate laolalta, fondurile puse la dispozitie de Elvetia si Germania (Zugerkulturstiftung Landis &Gyr, Kanton Zug, Schweitzer EDA, Volkswagenstiftung, Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft, Bundesministerium für Bildung und Forschung), la care se adauga subventii americane prin Higher Education Support Program si The Getty Grant Program, constituie cea mai mare investitie straina in sprijinul cercetarii romanesti. Peste o suta de cercetatori romani (in majoritate tineri) au beneficiat deja, in cei sase ani de existenta a Colegiului, de avantajele pe care le oferim.
De la infiintarea sa, in 1994, Colegiul Noua Europa a avut doua teme „strategice“: a) identificarea si stimularea elitelor stiintifice locale, dupa ce decenii intregi ele au fost nevalorificate, sau prost valorificate; b) crearea, la Bucuresti, a unui „centru de excelenta“, in care conditiile de viata si de lucru sa fie cit mai apropiate de standardele euro