Putini ieseni isi vor permite anul acesta sa puna la murat pentru la iarna cateva gogonele, niscai varza, ceva gogosari sau pepeni. Investitia necesara unui butoi cu muraturi traditional depasesc in multe cazuri posibilitatile de cumparare ale iesenilor, iar pentru o alta categorie de ieseni aceste cumparaturi reprezinta un efort substantial. Reteta pentru un butoi de 50 de litri cu muraturi, suficient pentru patru persoane pe timp de iarna, poate scoate din buzunarele cumparatorului aproape un milion de lei. Gogonele, pepeni, varza, castraveti, cu auxiliare ca telina, hreanul, ardeii iuti, grasi, kapia, gogosari, sare, usturoi, aceasta este lista de cumparaturi necesare unui stoc complet de iarna. Pretul pentru un kilogram de gogonele este de 3.000 de lei, iar pentru iarna o familie ar avea nevoie de macar 30 de kilograme. Pepenii costa 4.000 de lei, iar un butoi se umple cu macar 30-35 de kilograme, afirma comerciantii din pietele Iasului. Telina merge de la 5.000 de lei firul la 10.000 de lei kilogramul, varza costa 3.000 de lei pe kilogram, conopida costa 15.000 de lei, pastarnacul 8.000 de lei, ardeii grasi costa intre 6.000 si 8.000 de lei. Un calcul simplu arata ca aprovizionarea completa cu muraturi, dupa reteta bunicilor, costa peste doua milioane de lei, binisor peste veniturile multor ieseni. Iesenii cei mai afectati de inaccesibilitatea produselor pentru conservele de iarna sunt chiar cei cu venituri modeste, pentru care aceasta aprovizionare conteaza mult in economia iernii. Comerciantii spun si ei ca vanzarile lor au scazut semnificativ fata de anul trecut, cu aproximativ o treime. Ei afirma ca preturile sunt mult mai mari decat cele de anul trecut deoarece seceta a facut ca recolta sa fie slaba. (M.U.)
Putini ieseni isi vor permite anul acesta sa puna la murat pentru la iarna cateva gogonele, niscai varza, ceva gogosari sau pepeni. Investit