Conopida. Pana in luna noiembrie, conopida se lafaieste-n gradina alaturi de sfecla, varza albastra si alba, ultimele legume ale sezonului. Daca o cumparati acum, o cumparati cu soare cu tot, cu gust, cu aroma, cu vitamine date in parg. O leguma despre care se spune ca vindeca cancerul si ne apara s...
Conopida
Pana in luna noiembrie, conopida se lafaieste-n gradina alaturi de sfecla, varza albastra si alba, ultimele legume ale sezonului. Daca o cumparati acum, o cumparati cu soare cu tot, cu gust, cu aroma, cu vitamine date in parg. O leguma despre care se spune ca vindeca cancerul si ne apara sistemul imunitar. Cateva mici "corectii" trebuie totusi aplicate pentru ca gustul si rostul ei sa fie depline. - Inainte de a o pune la fiert, curatati-i micile frunzulite verzi: sunt foarte indigeste. - Dupa ce o desfaceti in buchetele, varati-o in apa cu otet: are viermisori si oua de fluturi, invizibile cu ochiul liber. - In apa in care o fierbeti, puneti doua linguri de lapte: ramane alba. - Ca sa vedeti cand este gata, apasati-o cu degetul. Daca ramane scufundata o vreme, e O.K. - Nu turnati niciodata apa cu legumele in sita. Luati buchetelele afara cu o lingura de spumuit. Apa in care a fiert conopida e extrem de gustoasa si se poate folosi ca baza pentru orice alta supa sau ciorba de sezon.
Conopida a la Richelieu Ingrediente (pentru 6 persoane): o conopida, 15 g sare, 50 ml lapte, 100 g svaiter ras, 100 g ciuperci, 100 g sunca fiarta. Pentru sos Bechamel: 100 g unt, 100 g faina, 500 ml lapte, un galbenus si zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se fierbe conopida in apa clocotita cu sarea si laptele. Se lasa sa se raceasca, se taie in doua la mijloc, in sens transveral, se pune un rand de svaiter ras, un rand de ciuperci taiate Julien, un rand de svaiter ras, un rand de sunca taiata ca taiteii, iarasi un rand de svaiter si iarasi sunca, s