Pe 3 noiembrie va avea loc peste Ocean lansarea oficiala a editiei americane a jurnalului lui Mihail SEBASTIAN: Journal, 1935-1944 (Translated from the Romanian by Patrick CAMILLER, with an Introduction and Notes by Radu IOANID, Ivan R. Dee, Chicago, 2000, Published in Association with the United States Holocaust Memorial Museum). In numarul din 2 octombrie al reputatei reviste The New Yorker au aparut in avanpremiera ample extrase, prefatate de o nota semnata de Norman MANEA in care sint oferite detaliile de context necesare pentru intelegerea textului. Fragmentele din jurnal sint asezate sub titlul Friends and Fascists / Prieteni si fascisti. Apreciindu-l ca pe „una dintre cele mai importante marturii ale tragediei evreiesti din acea perioada“, Norman MANEA compara jurnalul lui SEBASTIAN cu amintirile de la Auschwitz ale lui Primo Levi si cu jurnalul Annei Frank. „Spre deosebire de Levi si Frank, care scriu din mijlocul Iadului, descriind viata in lagarele de concetrare sau in ascunzatoare, Sebastian scrie, cu onestitate si acuitate analitica, din Purgatoriul propriei sale camere din Bucuresti, in care traieste sub pericolul iminent al deportarii si al mortii“…
Textul care urmeaza (cu continuare in numarul nostru viitor) este traducerea prefetei lui Radu IOANID la editia americana a Jurnalului lui SEBASTIAN. (Titlul apartine redactiei.)
„Iarta-ma, dar nu te cred“, spuse Woland. „Nu se poate. Manuscrisele nu ard.“
Mihail Bulgakov, Maestrul si Margareta
In ziua de 29 mai 1945, pe cind se grabea sa traverseze o strada din centrul Bucurestiului, Mihail Sebastian, in virsta de 38 de ani, atasat de presa in cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe, a fost lovit mortal de un camion. In acel moment, Sebastian intirziase la o reuniune la Sala Dalles, unde trebuia sa tina un curs despre Honoré de Balzac.
Sebastian, p