Unul dintre numeroasele efecte ale momentului pe care il traim (sfirsitul de mileniu) il reprezinta tendinta recapitularilor si retrospectivelor de tip bilant concretizate mai ales in documentare si emisiuni TV, dintre care cele mai multe, chiar daca si-au propus initial o viziune mai larga, sfirsesc prin a insista tot asupra secolului 20, pentru ca, din perspectiva celor care vor intra in mileniul trei, nimic nu se compara cu evenimentele si inovatiile, realizarile si greselile furtunosului secol al vitezei. Cuprins in aceasta categorie, Legende ale secolului 20, difuzat in fiecare duminica, la ora 11.00 pe PROTV, descrie ultima suta de ani realizind portretele unor personalitati care au marcat-o intr-un fel sau altul. Din pacate traducerea pierde nuantele evidente in titlul original din engleza: Legends, Icons and Superstars of the 20th century. Enumerarea din titlu este importanta pentru ca arata modul cum secolul 20 a creat genuri si specii noi de celebritati in functie de mediile, momentele si domeniile de consacrare. Daca ne gindim numai la notiunea de „superstar“ ii gasim cu usurinta originea hollywoodiana, in acele vremuri de inceput cind s-a descoperit ca starurile sint cele care fac ca biletele sa se vinda. Astfel a luat nastere o adevarata industrie a celebritatilor, au fost create modelele, au aparut idolii fiecarei generatii, nimic altceva decit imagini elaborate artificial care s-au desprins de persoanele reale si au invins timpul ca icoane cu aureole de celuloid (de la Chaplin, James Dean si Monroe pina in anii ’90).
Documentarul nu prezinta insa numai acest gen de celebritate, pentru ca cele doua razboaie mondiale, Razboiul Rece, progresele stiintifice isi au propriile personalitati, devenite legende.
Dificultatea organizarii unui material eclectic (anuntat de genericul in care apar laolalta Margaret Thatcher, John Wayne, Hitler, Fi