Imediat ce rezultatele unui nou sondaj de opinie sunt date publicitatii, partidele se impart in doua tabere. De o parte stau formatiunile foarte multumite de datele scoase la iveala de chestionarul electoral, de cealalta, partidele profund indignate de ceea ce ele numesc o noua tentativa de manipulare a opiniei publice. Intotdeauna, cei care comanda respectivul sondaj se gasesc in prima tabara, in timp ce adversarii lor politici sunt azvarliti in cel de-al doilea grup. Bineinteles, scorul electoral cu care sunt creditati "multumitii" este mult mai mare decat rezultatele "indignatilor". Drept urmare, pentru a iesi din pasa neagra, ultimii isi comanda propriul sondaj si lucrurile se inverseaza complet.
Inflatia agasanta de anchete electorale se explica tocmai datorita dorintelor de marire ale fiecarei formatiuni politice in parte. Sondajele platite de PDSR urca partidul lui Iliescu la cele mai inalte cote de simpatie, concomitent cu scoaterea in evidenta a prabusirii Conventiei Democratice. In schimb, cand dolarii vin dinspre CDR, stanga politica nu mai pare atat de impresionanta, iar dreapta vine puternic din urma. Chiar si Partidul Romania Mare si-a comandat propriul sondaj, care facea din "tribun" viitorul presedinte al tarii, iar din PRM (aproape) cel mai iubit partid din tara. Ca intotdeauna, adevarul este in alta parte decat in matematica schioapa a celor in cauza.
Pana la urma, singurul criteriu de evaluare a fortei unui partid ramane scorul obtinut dupa desfasurarea propriu-zisa a alegerilor generale. Pentru ca, in acest an, s-au derulat si localele, merita, insa, sa vedem care ar fi "zestrea" formatiunilor din Iasi.
In judetul Iasi, clasamentul alegerilor locale are urmatoarea configuratie: pe primul loc se situeaza Partidul Democratiei Sociale din Romania, cu 30,29%. Urmeaza, in ordine, Partidul Moldovenilor - 12,5%, Partidul Democrat