Intre 25 si 29 octombrie a avut loc la Sibiu cea de a V-a editie a Festivalului de Film Documentar organizat de Astra Film Studio si Fundatia de Antropologie Vizuala din localitate. Marele premiu al festivalului a revenit filmului Forever Little al olandezei Barbara den Uyl. La sectiunea romana, premiul a fost impartit intre Fara graba si femei (Gabriel Hanganu si Adina Bradeanu) si Cuibul de cuci (Catalin Apostol).
O reluare selectiva a filmelor prezentate la festival va fi organizata la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti in perioada 9-10 noiembrie, ca parte a intentiei organizatorilor de a itinera acest festival in intreaga tara.
Inceput ca festival de „film antropologic si documentar“, Astra Film Fest isi pastreaza „culoarea antropologica“ prin criteriile de selectie a filmelor, componenta juriului (sase din cei sapte membri sint antropologi sau au studii superioare de antropologie) sau principalele „evenimente“ din festival (portret-retrospectiva David MacDougall, unul dintre „clasicii“ filmului antropologic, grupajul de filme despre romi, prezentat si comentat de antropologul britanic Michael Stewart si expozitia Fotografia si antropologia, prezentata de Dumitru Budrala, principalul initiator si organizator al festivalului).
Comparativ cu primele editii insa, filmul „de televiziune“ a fost mai prezent, in detrimentul celui „etnografic“ – desi aceasta frontiera este adesea greu de precizat. Diferenta este mai degraba aceea, semnalata de David MacDougall, dintre filmele-ilustrare, care isi propun sa prezinte o anumita viziune sau ipoteza asupra unei realitati determinate si filmele-descoperire, care introduc spectatorul in universul filmat pe masura descoperirii acestuia de catre realizator. Ponderea mai mare a productiilor de televiziune, care nu-si pot permite aventura de lunga durata a mirarii antropologice, a facut ca balanta