De opt ani, parlamentarele si prezidentialele din Romania se desfasoara in paralel cu cele din Statele Unite ale Americii, cu mici decalaje care variaza din cauza treptatei „impingeri“ a alegerilor de la noi catre lunile de sfirsit de an. In 1992 am votat in septembrie, cu turul al doilea pentru sefia statului la inceputul lui octombrie. In 1996, prima runda a fost la sfirsitul lui octombrie, iar cea secunda la inceput de noiembrie. Acum, ne vom prezenta la urne mai intii la sfirsit de noiembrie, finala prezidentialelor urmind sa aiba loc la inceput de decembrie. Inca o alunecare de acest fel si alegerile din 2004 vor ajunge sa aiba loc in… 2005! In America, de peste doua sute de ani se voteaza invariabil in prima zi de marti a lunii noiembrie. O prima diferenta, de stabilitate – asa-zicind – calendaristica.
Cei doi candidati principali care s-au confruntat in alegerile din Statele Unite, republicanul George W. Bush, jr. si democratul Al Gore, jr. (primul – fiu de presedinte, al doilea – de senator), au mers – cum se spune – „cap la cap“ de-a lungul intregii campanii, nici unul nereusind sa se desprinda de celalalt, de unde si rezultatul atit de strins incit dupa o saptamina de la scrutin nu se stie inca exact cine a cistigat. La noi – primul clasat in sondaje, Ion Iliescu (nu fiu de presedinte, ci el insusi fost presedinte timp de sapte ani, din decembrie 1989 si pina in decembrie 1996), are un avans confortabil fata de urmaritorii sai, ceea ce indica un dezechilibru al scenei politice.
Estimarile optiunilor de vot pentru partide nu fac decit sa confirme: viitorul Parlament va fi dominat de formatiunile de stinga, chiar daca relatiile dintre ele nu sint dintre cele mai bune. Ramine de vazut in ce fel ecuatia majoritatii guvernamentale se va clarifica sau se va complica dupa alegeri. Orice speranta, cit de firava, de macar partiala echilibr