Fişă bio-bibliografică
Cu aproape douăzeci de ani în urmă, am publicat într-o revistă mai multe poeme primite prin poştă de la un necunoscut: Liviu Capşa. Am explicat atunci cititorilor că n-am nici o informaţie despre autor, dar că sunt nerăbdător să fac cunoscute şi altora versurile pline de farmec care îmi căzuseră parcă din cer pe biroul de redactor.
Acum deţin toate datele necesare pentru întocmirea unei fişe bio-bibliografice a lui Liviu Capşa. Poetul s-a născut la 16 august 1954 în localitatea Spanţov din judeţul Călăraşi (fostul judeţ Ilfov). După ce a absolvit liceul la Olteniţa, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, pe care le-a încheiat în 1981.
Până în 1993 a fost consilier juridic la Primăria oraşului Olteniţa. Apoi, a acceptat postul de consilier la Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Călăraşi, renunţând la activitatea juridică.
Debutul său ca scriitor s-a produs în anii 70', în revista România literară, sub girul lui Geo Dumitrescu. Cărţi a publicat abia după 1989: Hiprodomul cailor de mare, parodii, Piteşti, Ed. Calende, 1993, Victoria cotidiană, versuri, Piteşti, ed. Calende, 1994, Noi, sudiştii, versuri, Piteşti, Ed. Calende, 1995 (volum realizat împreună cu Marin Lupşanu), Evadarea din vis, note de călătorie, Bucureşti, Ed. Agora, 1995, Mesaje pe robot, versuri, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 1999, Parodii optzeciste, Piteşti, Ed. Paralela 45, 2000.
Este şi autorul a trei cărţi de versuri pentru copii: O fantastică pădure, Poezii din lumea basmelor, Animale combinate adunate într-o carte.
Ştiu deci, acum, multe despre Liviu Capşa. Am şi stat de vorbă cu el de câteva ori, descoperind că este un om informat şi întreprinzător, care ar putea să conducă o instituţie de cultură sau chiar să administreze un oraş. Dar tot nu înţeleg cum ajunge el la poezie. Tocmai spiritul