Organizat anual la Athena, Festivalul si Simpozionul International Medi@terra s-a impus ca una dintre cele mai importante platforme de promovare a culturii digitale, vizind cu prioritate Europa de Sud-Est si bazinul Marii Mediterane. Organizat de Ministerul Culturii din Grecia si FOURNOS Center for Art and New Technologies din Athena, Medi@terra isi propune ca obiectiv principal dezvoltarea colaborarii transculturale in domeniul noilor tehnologii.
Editia din acest an a festivalului s-a desfasurat in perioada 3-9 noiembrie, sub titlul NEO(TEHNO)LOGISME. „Aceasta nu este o expozitie, nu este un simpozion, nici un festival. Este o aventura. O aventura care reflecta era de tranzitie P.G. (preglobalizare)“ afirma, in notele introductive la catalogul evenimentului (Useful Notes for Understanding Medi@terra 2000, p. 6) Manthos Santorinaios, Dodo Santorinaiou si Maria X.satzichristodoulout.
Dinamica limbajului care caracterizeaza a doua jumatate a secolului nostru, cu o accelerare deosebita in ultimul deceniu, este, in mod evident, legata de dezvoltarea noilor tehnologii si joaca un rol important in procesul de globalizare.
Simpozionul
Desfasurat in perioada 4-6 noiembrie, simpozionul si-a propus o abordare transversala a conceptelor de spatiu, timp si limbaj, fara a urmari definirea de concluzii, ci mai degraba formularea de intrebari. Intr-o etapa de redefinire a artei, s-a conturat de la sine intrebarea: cine defineste arta? Cei care o creeaza, cei care o analizeaza sau cei care platesc pentru ea? In contextul afirmarii din ce in ce mai pregnante a noilor tehnologii in arta contemporana, in situatia in care opera devine produs si are un autor colectiv, in perspectiva stergerii granitelor dintre domeniile de cercetare stiintifica avansata si creatia artistica contemporana, Medi@terra a oferit prilejul evaluarii decalajului dintr