Ultimele hotarari ale Guvernului taranist s-au dovedit a fi si un ultim cadou acordat firmelor romanesti. Inglodate in datorii, din diverse motive, societatile comerciale din Romania au primit un ultim balon de oxigen, care de multi comentatori a fost catalogat drept o adevarata mita electorala.
In primul rand, firmele vor beneficia de micsorarea sau chiar scutirea majorarilor si penalitatilor la debitele restante catre bugetul de stat, cu conditia ca aceste debite sa fie platite intr-un termen fixat de Ministerul de Finante. A rezultat o avalansa de cereri adresate Directiilor de Finante din teritoriu, iar platile catre bugetul de stat au crescut ca niciodata. Cum exista foarte multe cazuri in care penalitatile si majorarile depasesc chiar debitele, unele firme au apelat chiar la imprumuturi in banca, pentru a beneficia de aceste facilitati. In ciuda dobanzii ridicate pe care ar urma sa o plateasca, aceasta nu se ridica la nivelul penalitatilor, astfel ca firmele, iar acest caz se aplica cel putin in Iasi, au facut o afacere foarte buna.
O alta idee care i-a venit lui Decebal Traian Remes, in prag de alegeri, a fost aceea de a compensa tot ce se poate compensa, iar acolo unde nu se pot aplica astfel de compensari, s-a trecut la conversia datoriilor in actiuni. Peste noapte, vor aparea printre actionarii firmelor romanesti aproape toate ministerele, printre care Finantele, Sanatatea, MMPS etc.
Remes a incercat, astfel, in ultimul ceas, compensarea compensarii, punand la cale un sistem care i-ar face pe occidentali invidiosi. Orice fel de datorie la buget se poate compensa prin datorii pe care terte parti le au catre debitor, toata situatia fiind un joc in trei: debitor, furnizor si Ministerul de Finante. Castigat din aceasta situatie iese statul, care va incasa ceva banuti in plus, pentru o perioada de timp relativ scurta. Interesant este ce