Petre Roman - 3%
Senat - 6,99%
Camera Deputatilor - 6,77% (Mihai Baciu)
Democratii au devenit a treia forta politica a tarii. Desi, in urma cu patru ani, democratii lui Petre Roman au insemnat victoria dreptei, astazi, Partidul Democrat s-a confruntat cu lipsa de interes a electoratului vizavi de oferta social-democrata. Mai mult ca sigur, Roman, care nu a obtinut decat un minuscul 3%, a renuntat definitiv la aventura prezidentialelor. Se pare ca ne indreptam vertiginos spre epoca "Basescu".
Marele handicap al democratilor a fost acela ca Ministerul Industriei si Comertului le-a apartinut cu varf si indesat, dar alegatorii nu au perceput nici un fel de schimbare in acest sector. Monopolurile au ramas la fel de viguroase, preturile serviciilor catre populatie au crescut necontenit, iar romanii au ajuns in situatia de a nu mai fi in stare sa-si plateasca facturile catre stat.
In acelasi timp, ministri precum Traian Basescu s-au plasat in fruntea simpatiei populare, tocmai pentru ca au stiut sa-si impuna punctul de vedere. Unul din putinele ministere ale Puterii de dupa 1996, care se poate mandri cu anumite reusite este cel al transporturilor. Pe de alta parte, democratii prezinta una dintre cele mai coerente doctrine social-democrate si sansa lor de revenire in topul celor mai bine cotate formatiuni politice ar putea fi tocmai popularizarea solutiilor acestei oferte electorale.
Catalin ONOFREI
PNL ramane in opozitie
Theodor Stolojan - 12,58%
Senat - 6,10%
Camera Deputatilor - 5,34% (Adrian Mogos)
Desi, initial, se parea ca liberalii au obtinut la aceste alegeri generale un spectaculos 10%, pana la urma realitatea s-a dovedit alta. Asta inseamna ca si in viata politica exista oarece dreptate (era sa scriu justitie, dar Valeriu Stoica a reusit sa liberalizeze pana si acest