"O formă democratică, de analiză şi dezbatere competentă a lucrărilor literare, - de altfel cu bogate tradiţii în trecutul culturii noastre - o constituie activitatea cercurilor şi cenaclurilor literare care trebuie să capete o extindere şi o pondere tot mai mare în viaţa asociaţiilor şi a Uniunii Scriitorilor. Organizarea acestor dezbateri poate şi trebuie să contribuie la perfecţionarea continuă a lucrărilor literare, a operei de ansamblu a fiecărui scriitor, să determine scoaterea la iveală şi formarea a noi şi noi talente din rîndul tineretului, din rîndul maselor largi populare. Activitatea cercurilor şi cenaclurilor literare trebuie să se desfăşoare într-o atmosferă de colegialitate şi sprijin reciproc, într-un spirit exigent, creator, constructiv.
Ar trebui, de fapt, ca cercurile şi cenaclurile literare să-şi asume tot mai mult răspunderea pentru promovarea unei literaturi valoroase din toate punctele de vedere, atît al conţinutului cît şi al formei. Ele să vegheze permanent împotriva uniformizării, pentru diversificarea tot mai largă a scrisului, luptînd însă pentru un conţinut superior şi o limbă unică - deşi se poate scrie în limba română, în maghiară, germană, sîrbă, în idiş şi în altele, - limba concepţiei revoluţionare despre lume şi societate, limba socialismului şi comunismului! (Aplauze puternice, îndelungate )."
(Cuvîntarea lui Nicolae Ceauşescu la Conferinţa Naţională a Scriitorilor, mai 1977) Tita CHIPER
"O formă democratică, de analiză şi dezbatere competentă a lucrărilor literare, - de altfel cu bogate tradiţii în trecutul culturii noastre - o constituie activitatea cercurilor şi cenaclurilor literare care trebuie să capete o extindere şi o pondere tot mai mare în viaţa asociaţiilor şi a Uniunii Scriitorilor. Organizarea acestor dezbateri poate şi trebuie să contribuie la perfecţionarea continuă a lucrărilor literare, a