La alegerile generale, Alianta Nationala (PUNR - PNR) nu si-a indeplinit obiectivul. Cu cateva luni in urma, staff-ul AN se arata sigur ca formatiunea lui Virgil Magureanu si Valeriu Tabara nu numai ca va patrunde in Parlamentul Romaniei, ci, mai mult, va participa chiar la guvernare.
Rationamentul peuneristo-peneristilor era simplu; adunand scorurile obtinute de cele doua formatiuni politice la alegerile locale (suma dadea ceva peste 3%) si adaugand prestatia buna a unui virtual candidat la presedintie, Alianta Nationala era ferm convinsa ca va sari peste baremul de 5%.
Socoteala din birou nu s-a potrivit insa cu cea de la alegeri. Rand pe rand, Theodor Stolojan, Florin Calinescu si Marian Munteanu au renuntat la a mai reprezenta AN in confruntarea electorala pentru fotoliul de la Cotroceni, ultimul dintre acestia dezertand chiar cu putine zile inaintea derularii alegerilor, lucru care a facut inoperanta inscrierea in cursa a unui alt concurent. Apoi, imensa majoritate a alegatorilor Partidului Unitatii Nationale Romane (constituit din ardeleni) a trecut de partea PRM, migratie ce a plasat formatiunea lui CV Tudor pe primul loc in topul electoral in provincia de dincolo de munti. In tabara Aliantei Nationale s-au mai regasit doar fostii sustinatori ai Partidului National Roman, dar numarul lor s-a dovedit atat de nesemnificativ incat scorul final nu a insemnat decat un firav 1%.
Drept urmare, copresedintele Valeriu Tabara a anuntat ca va renunta la viata politica, in timp ce foarte multi membri de partid au inceput sa-si puna intrebari serioase asupra oportunitatii de a mai ramane in AN. Unii, insa, mai spera ca Alianta Nationala va continua sa traiasca.
"Viitorul politic al AN depinde foarte mult de urmatorul congres al partidului ce se va desfasura la inceputul anului viitor si care va trebui sa insemne reorganizarea partidului si res