Ziaristul englez Robert Harris, absolvent al Universităţii Cambridge, fost reporter la BBC şi actual colaborator la "Sunday Times", s-a impus ca un romancier de real succes în genul poliţist-politic. Arhanghelsk este al doilea roman al lui Robert Harris, după Vaterland, pe care Editura Humanitas îl publică în extrem de interesanta colecţei intitulată sugestiv "Spectacolul istoriei".
Scris în 1998, Arhanghelsk este povestea unui controversat istoric american, specialist în istoria contemporană a Rusiei, aflat în zilele noastre la Moscova cu ocazia unui simpozion internaţional la Institutul de Marxism-Leninism. Aici, istoricul american întâlneşte un bătrân gruzin care se pare că a rămas singurul martor ocular al morţii lui Stalin. Supravieţuitor al lagărelor de muncă de la Cercul Polar, bătrânul îi face destăinuiri uimitoare despre noaptea morţii fostului dictator vorbindu-i despre existenţa unui caiet cu coperte negre din plastic ce a aparţinut lui Stalin, furat de unul dintre membrii Biroului Politic şi îngropat în aceeaşi noapte de 12 martie 1953 chiar de bătrân, pe atunci gardian personal al oficialităţilor partidului.
Moartea suspectă şi violentă a martorului înainte de a-i fi indicat misteriosul loc, îl convinge pe istoricul american să rămână ilegal în Rusia şi să continue cercetările. Prilej pentru romancier să înfăţişeze un tablou cutremurător al actualei Rusii. Această "patrie afurisită a istoriei" a devenit o lume măcinată de corupţie, prostituţie, crimă organizată, sărăcie cruntă, lupte crâncene pentru putere în numele unor idealuri absurde, o lume în care noua securitate este la fel de abilă şi de agresivă şi în care nostalgiile comuniste ating o intensitate înfricoşătoare: "Trecutul nu-i mort de tot pe pământul Rusiei. Aici, trecutul, e înarmat cu brice şi cu o pereche de cătuşe". Sau "Doar pentru că un loc are McDonald's şi MTV şi acc