Saptamana aceasta se vor implini exact trei luni de la moartea lui Virgil Sahleanu, primul lider sindical din Romania care a fost asasinat datorita acestei activitati. Uciderea lui Sahleanu a declansat o adevarata furtuna la Iasi, care, intre timp, s-a mai domolit, iar la Tepro lucrurile tind sa reintre in normalitate.
In vara acestui an, Virgil Sahleanu obtinuse doua victorii importante, prima constand in anularea contractului de vanzare-cumparare, incheiat intre Tepro si Zelezarny Veseli, de catre Curtea de Apel Iasi, fiind urmata indeaproape de reangajarea unui numar de aproximativ 600 de disponibilizati, in baza unei sentinte a Curtii de Apel Suceava. Fara indoiala, cele doua decizii ale instantei au grabit deznodamantul de la Tepro, insa in nici un caz spre varianta pe care o astepta toata lumea. Moartea lui Sahleanu a socat o intreaga tara, ridicand, totodata, mari semne de intrebare asupra a ceea ce se intampla in acest moment in Romania, tara tuturor posibilitatilor.
Timpul a trecut, iar asasinatul din 7 septembrie 2000 a dus la unul din cele mai mari scandaluri din istoria de zece ani a Romaniei postrevolutionare. Pe de o parte, unul din personajele principale ale acestui scandal a fost Fondul Proprietatii de Stat, acuzat pentru modul in care a inteles sa realizeze privatizarea de la Tepro. In consecinta, Fondul a fost luat in colimator atat de catre justitie, cat si de parlamentarii fostei opozitii, totul mergand pana acolo incat procesul de privatizare a fost blocat pana la sfarsitul anului. Justitia a dat castig de cauza salariatilor, in procesul demarat de Virgil Sahleanu, privind constatarea nulitatii absolute a contractului de privatizare. Aceasta decizie, care afecteaza grav situatia FPS, prin obligativitatea acestuia de a returna cehilor cele trei milioane de dolari platite de acestia pe pachetul majoritar de actiuni, a fost indelu