In urmatorii patru ani, opozitia democrata va fi alcatuita din Partidul Democrat, Partidul National Liberal si UDMR. (Inca de pe acum se anticipeaza ca Partidul Romania Mare va forma opozitia nedemocratica!). Toate cele trei formatiuni politice de mai sus au participat la ultima guvernare, cu rezultatele pe care le cunoastem cu totii; adica proaste.
Cu toate acestea, castigatorul alegerilor parlamentare de pe 26 noiembrie, Partidul Democratiei Sociale din Romania, a intins un deget fostilor (si viitorilor) adversari politici in dorinta asigurarii unui suport minimal pentru noul guvern monocolor pedeserist. Speriate, la randul lor, de cresterea in topul electoral a formatiunii lui CV Tudor, PD, PNL si UDMR au anuntat ca vor sprijini Cabinetul Nastase, cu conditia ca ministrii acestuia sa continue reforma si eforturile de integrare euro-atlantica. Momentan, negocierile au fost intrerupte, ragaz care a permis staff-ului PDSR sa-si reafirme convingerea ca singurii responsabili de criza din Romania sunt tocmai cei din actuala putere. Dar pentru ca, intotdeauna, este loc pentru mai rau, vremurile ii obliga pe pedeseristi, liberali si democrati sa faca front comun impotriva "nationalismului luminat".
"Am votat cu inima indoita, dar am votat pentru un minim echilibru, atat cat se poate vorbi despre asa ceva in Romania. Am ales raul mai mic. Votul meu a fost dat impotriva extremismului si a riscului ca tara noastra sa nu mai fie luata in seama de nici o institutie europeana. M-am calauzit dupa principiul interesului national, caci, poate mai mult decat altii, stiu cat de valoroasa se poate dovedi in exterior imaginea unei tari. Nu mai suntem in Evul Mediu, deci romanii nu mai pot trai izolati, autarhic, dimpotriva, trebuie sa intre in Europa si in lume. Singura alternativa viabila este integrarea", a declarat deputatul democrat Mihai Baciu.
La randul