Prezenţă insolită în publicistica românească de azi
O parte din eseurile, articolele polemice şi discursurile prin care Zoe Petre a participat la viaţa publică în ultimii ani pot fi citite (sau recitite) în elegantul volum Vîrsta de bronz, apărut la una din editurile Doinei Uricariu (Editura Persona). Autoarea precizează că s-a inspirat din Hesiod când a ales titlul cărţii, sintagma "vârsta de bronz" desemnând în opera istoricului grec o perioadă a războiului dezlănţuit şi fără reguli, de genul celui care răvăşeşte după 1989 societatea românească.
Zoe Petre, descendentă dintr-o familie ilustră (fiica lui Emilian-Grigore Condurachi şi a Floricăi C. Moisil) şi profesoară universitară eminentă, specializată în istorie antică şi arheologie, este o prezenţă insolită în publicistica românească de azi. înalta ei ţinută intelectuală face notă discordantă cu amatorismul multora dintre ziariştii numiţi cu emfază "analişti politici". Comparat cu Zoe Petre, un publicist prolific şi rudimentar ca Ion Cristoiu, de pildă, devine comic.
în SUA, universitarii sunt furnizori de competenţă ai Casei Albe. Zoe Petre practică acest stil american în România, fiind consilier prezidenţial pentru probleme de politică internă şi externă. Există vreo legătură între istoria antică şi politica românească din vremea noastră? Există. Cea mai bună dovadă o constituie chiar textele din volumul Vîrsta de bronz, în care judecarea comunismului şi a postcomunismului dintr-o perspectivă istorică este mai edificatoare decât orice aproximare impresionistă. Zoe Petre, care şi-a luat doctoratul în 1978 cu teza Formarea ideologiei democratice în Grecia antică, înţelege mai bine ce se întâmplă azi la noi decât comentatorii transformaţi în prizonieri ai actualităţii politice.
Comunismul văzut de foarte sus
La începutul volumului sun