•Vanzare ilegala la Bucium •Directia de Finante a pus sechestru pe trei active ale societatii Bucium SA, pe data de 17 octombrie 2000 •Vanzarea societatii s-a facut impreuna cu cele trei cladiri, insa contractul nu poate fi semnat, datorita motiunii introduse de PDSR
In luna iulie a acestui an, societatea comerciala Bucium SA s-a divizat in doua firme, pe criteriul proprietatii. Astfel, un procent de 70% din capitalul social al firmei a fost preluat de catre statul roman, societatea urmand sa poarte in continuare denumirea de SC Bucium SA, partea care apartinea actionarilor rezultati in urma programului de privatizare in masa (PPM), reprezentand 30% din vechea societate, a format SC Mecanica Bucium SA. Ulterior, Mecanica Bucium a preluat aproape in intregime angajatii firmei initiale, Bucium SA supravietuind in baza unor contracte de inchiriere a spatiilor, catre alte societati.
La mijlocul lunii octombrie, Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) a pus sechestru pe trei cladiri apartinand SC Bucium SA, in contul unei datorii de 1,17 miliarde lei catre bugetul de stat (TVA, impozite pe salarii, impozite pe venituri din salarii si venituri asimilate si impozite pe profit neachitate), la care au fost aplicate penalitati in valoare de 870 de milioane de lei.
Pe 8 decembrie, firma Bucium SA a fost scoasa la licitatie si vanduta cu trei miliarde lei de catre FPS Iasi, desi avea trei corpuri de cladiri puse sub sechestru de catre Finante si majoritatea activelor in conservare.
Trei cladiri au fost puse sub sechestru
Divizarea societatii Bucium SA a intervenit ca urmare a dorintei salariatilor de a se constitui intr-o societate privata. Initial, actionarii rezultati in urma procesului de privatizare in masa detineau un procentaj mai mare de 30%, insa, prin introducerea tere