•Sfaturi pentru privatizare •Trecerea privatizarii din sarcina FPS in cea a ministerelor ar putea fi o sabie cu doua taisuri
Intentia noului Guvern de a incredinta privatizarea societatilor comerciale ramase la stat unor ministere este considerata de catre Conducerea Fondului Proprietatii de Stat ca fiind destul de riscanta.
"Exista deja experiente cu privatizarea fostelor intreprinderi agricole de stat (IAS). In decursul unui an, nu s-a facut nimic in ceea ce priveste transferul de proprietate. Ministerul de Finante, care a inceput sa faca la randul lui privatizari, nu impune nici un fel de clauze, fara o protectie pentru salariati, iar vanzarea unor pachete majoritare de actiuni pe piata extrabursiera nu este cea mai buna solutie", considera seful FPS Iasi, Ioana Dornescu.
Potrivit acesteia, legea privatizarii ar trebui modificata. Daca pana acum au fost vandute societati din industria alimentara, comert sau turism, au mai ramas de privatizat marile societati de productie, dintre care multe se afla in situatii extrem de delicate. Nu se mai poate merge tot pe varianta licitatiilor cu strigare, mai indicate fiind privatizarile prin negociere.
"Aceste societati nu se pot vinde la licitatie cu strigare ca niste tablouri sau ca o haina de blana, printr-o ridicare de mana sau o lovitura de ciocan. Pe langa legea privatizarii, ar trebui modificata legislatia in ceea ce priveste reconversia sociala, in sensul indreptarii unui important segment al populatiei ramase fara un loc de munca si cu o varsta mai inaintata, catre sfera serviciilor. Apoi, modificari ar trebui sa suporte si legea contractelor, deoarece la incheierea unui contract nu-i poti impune proprietarului, negru pe alb, sa obtina profit. Nu il poti obliga in nici un fel pe noul proprietar sa nu distruga fabrica, iar carenta este a contractului", a incheiat seful FPS Iasi. @N