•Cabinetul antirabic de la Spitalul de Boli Infectioase foloseste vaccinul strain deoarece, pana dupa Craciun, Institutul Cantacuzino nu are produsul indigen •In acest an s-a inregistrat un deces din cauza rabiei
Desi Institutul Cantacuzino nu a mai livrat vaccin antirabic, iesenii pot fi linistiti deoarece cabinetul antirabic de la Spitalul de Boli Infectioase are asigurat necesarul cu vaccin frantuzesc. "De la Institutul Cantacuzino ni s-a comunicat ca pana dupa Craciun nu poate livra vaccin antirabic, de aceea folosim produsul frantuzesc. In ceea ce priveste numarul pacientilor, in aceasta perioada este in scadere deoarece, in general, in sezonul rece se inregistreaza mai putine cazuri de acest fel", a precizat dr. Petru Tarlea, seful cabinetului antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infectioase.
De la inceputul anului, la centrul antirabic s-au prezentat peste 3.000 de ieseni muscati de caini vagabonzi, 1.050 fiind luati in evidenta si vaccinati. Precizam ca in acest an s-a inregistrat un deces datorita rabiei. Decese din cauza acestei boli (care o data declansata nu poate fi vindecata) contactate de la muscatura animalelor turbate au mai fost inregistrate in 1991 (doua cazuri) si in 1997 (un caz). In cursul lunii iunie, Ana Bosancu (69 de ani) din Vama-Suceava a fost muscata superficial de pisica ei care la cateva zile a murit. Din nepasare, sau fara sa-si dea seama de pericol, femeia a neglijat muscatura, insa, pe 24 iulie au aparut primele simptome ale bolii. Au aparut puseurile de febra, astenie, stari de confuzie. A doua zi a fost internata la spitalul din Campulung Moldovenesc, a intrat in coma si pe 29 iulie a fost transferata la Iasi. Din pacate, cu toate eforturile medicilor, femeia nu a putut fi salvata si pe 4 august a decedat in Spitalul de Boli Infectioase.
Cristian DONOSE
•Cabinetul antirabic de la Spit