Desi semestrul I al anului universitar 2000-2001 se incheie oficial la finele saptamanii urmatoare, majoritatea studentilor si-au indeplinit obligatiile didactice, fiind, practic, in vacanta. Dialogurile dintre studenti nu se mai leaga de referate, examene sau cursuri, ci de modul de petrecere a sarbatorilor. La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, spre exemplu, dialgurile profesor-studenti la seminariile din aceasta saptamana s-au desfasurat cam in felul urmator: "Ne vedem saptamana viitoare, sa va spun notele la teste si rezultatele finale". Replica a venit cu promptitudine: "Da' ce, mai venim saptamana viitoare? Vrem si noi sa plecam acasa".
"Mai avem de discutat despre examen", anunta profesorul.
"Dom' profesor, dar suntem obositi, nu mai vrem sa venim...".
Seminarul se incheie, discutiile continua pe hol intre studenti: "Eu nu mai vin! Am sambata tren spre casa!", "Ba eu cred ca vin", "Hai, ma, nu fi prost, ce sa mai faci in ultima saptamana?", "Pai mai am de predat un referat!".
Majoritatea studentilor care nu provin din Iasi doresc sa plece cat mai repede spre casa, pentru a petrece sarbatorile alaturi de familie. Colegii lor ieseni, in schimb, ar prefera sa plece cat mai departe de Iasi. "M-am saturat de orasul asta si n-am de gand sa fac Revelionu' cu babacii", spunea un student de la "Apollonia".
Totusi, putini sunt cei care-si pot pune visul in practica. Cativa norocosi au reusit sa obtina locuri gratuite in taberele organizate de facultati, altii au suficienti bani ca sa nu-si faca probleme, dar cei mai multi vor fi obligati sa petreaca Revelionul intr-un apartament din Iasi, la un chef organizat de vreun prieten al carui parinti sunt plecati, cu toate ca oferta agentiilor de turism este adaptata pentru orice tip de venit. Situatia bugetului alocat de catre un student pentru vacanta de iarna variaza,