Statisticile de sfarsit de an au inceput sa-si intre in paine, fiecare institutie sau societate facand apel la cifre. Daca in unele cazuri aceste cifre sunt mai mult decat ingrijoratoare, exista si destule situatii in care ceva-ceva a inceput sa se miste.
Cifrele estimate, privind evaziunea fiscala in domeniul alcoolului, vor incepe sa scada spectaculos, dupa ce statul roman a luat alcoolul de coarne si l-a trantit in propria sa ograda. Chiar daca s-a urnit mai greu, instituirea monopolului de stat la alcool se afla pe drumul cel bun, o data ce au fost stabilite preturile cu care acest produs va fi predat la stat si o data ce Consiliul Concurentei si-a dat acordul pentru aceste costuri, dupa ce, destula vreme, ameninta ca nu va accepta niciodata o astfel de ingradire a drepturilor societatilor comerciale.
Daca la alcool sunt numai estimari, in ceea ce priveste munca la negru, incet-incet, legislatia modificata anul trecut incepe sa-si arate roadele. Schimbarile nu sunt chiar asa de spectaculoase, insa scaderea numarului de cazuri depistate de Inspectia Muncii nu poate fi decat de bun augur. Amenzile s-au marit, insa spectrul cel mai mare care ameninta firmele ce nu-si incadreaza angajatii cu forme legale este legat de radierea din Registrul comertului, in cazul in care sunt descoperiti de mai multe ori in off-side. In cazul de fata, cifrele din dreptul angajatorilor au crescut, semn ca schimbarea legislatiei i-a adus pe unii cu picioarele pe pamant.
Tot de spaima Inspectiei Muncii, firmele "cuminti" si-au adus aminte de un articol de lege, care spune ca orice loc de munca ramas vacant trebuie anuntat in termen de trei zile la Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala, in caz contrar, angajatorii fiind pasibili de amenzi destul de mari. Ca urmare, in nici o luna de zile, numarul locurilor de munca raportate la AJOFP practic s-a