Teatrul Masca a trimis catre o serie intreaga de redactii de presa scrisoarea care urmeaza. O publicam pentru ca pune o problema reala si serioasa legata de circulatia informatiei culturale pe piata mediatica romaneasca. Pe de alta parte, cititorii nostri stiu – desigur – ca Observatorul cultural se afla printre cele doua exceptii pe care scrisoarea le mentioneaza…
Bucurestii Noi, 14 decembrie
Stimata redactie,
Am incercat sa oferim publicului bucurestean, prin intermediul Festivalului Sfirsit de veac in Bucuresti, un spatiu al sarbatorii, in care oamenii sa simta ca si Bucurestiul este o Capitala care stie sa-si respecte locuitorii. Ne-am dorit sa petrecem un Craciun in marea familie a bucurestenilor, sa bem impreuna un pahar de vin fiert, sa aplaudam impreuna, sa speram impreuna. Am dorit sa aducem la acest Festival cele mai importante nume ale culturii romanesti, indiferent din ce zona a artei, si in mare parte am reusit. Iar daca nu am reusit total este si pentru ca onorariile pe care le puteam oferi artistilor au fost destul de mici. Nu am facut insa rabat la calitate si cei care au vazut cite ceva din ce a fost aici la festival o pot confirma.
Am facut tot ceea ce omeneste a fost posibil pentru a mediatiza acest eveniment, pentru ca Sfirsit de veac in Bucuresti este un eveniment chiar daca ne ferim cu totii de cuvinte mari. Actori care au incintat de atitea ori publicul romanesc sau pe cel din marile orase ale Europei si ale Americii au iesit in strada, au impartit scrisori, au impartit brosuri cu programul festivalului, au lipit afisele festivalului, au facut anunturi la statia mobila sau la cea fixa, in frig sau pe ploaie. Am trimis pe adresa redactiilor sute de faxuri cu programul festivalului, e-mail-uri cu acelasi program sau buletine de presa zilnice. Si am facut toate acestea dupa ce am rupt chiar noi b