„Rome n’est plus dans Rome, elle est toute ou je suis“. Acest citat din drama Sertorius a lui Corneille sta drept motto pe un volum mare, in octavo, tiparit in Franta ca un album bibliofil dar aflat sub inaltul patronaj al presedintelui Republicii Italiene, al Consiliului de Ministri italian, al Ministerului Afacerilor Externe, si al Bunurilor Culturale, al Instructiunii publice si al tuturor Academiilor straine din tarile latine aflate la Roma. Evenimentul lansarii acestui volum care antologheaza un deceniu de premiu literar al Uniunii Latine s-a petrecut in ultima zi a lunii noiembrie, in inima Cetatii Eterne, adica in piata Venetia din prelungirea forului lui Traian, in palatul Asigurarilor Generale. Volumul este o culegere de pretioase documente fotografice si bibliografice despre nominalizatii la premiu si, totodata, un mod original de a sarbatori Roma. Caci a fost ceruta fiecarui cistigator o scurta scriere care sa faca referire la Roma, oras unde s-a nascut ideea premiului literar al Uniunii Latine si unde s-a decernat, cu exceptia acestui an, onoranta distinctie. Uniunea Latina este o organizatie internationala si interguvernamentala fondata dupa conventia de la Madrid, din 1954, organizatie ce reuneste 35 de state de limba neolatina in scopul valorizarii particularitatilor culturale si lingvistica din tarile aderente si pentru promovarea culturii de origine latina.
Premiul international pentru literatura romanica este unul dintre instrumentele prin care un autor este pus in valoare si tradus in tarile membre. Iata citeva nume devenite celebre in literatura universala care au figurat printre premiantii Uniunii Latine: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Juan Carlos Onetti, Augustina Bessa-Luís, Juan Morsé, Marie-Claire Blais.
In prezenta secretarului general al Uniunii Latine, Geraldo Cavalcati care i-a urmat de trei ani lui Philippe Rossillon, a