Criza in care a intrat in aceasta toamna Banca Turco-Romana poate fi asociata cu actuala situatie critica a sistemului bancar din Turcia, unde unsprezece banci se confrunta cu probleme extrem de delicate. Ultimele informatii legate de dezechilibrul de la BTR par a duce catre unele plasamente pe care banca le-a facut in strainatate, poate chiar la bancile turcesti care in prezent sunt mai mult decat scuturate de perioada de criza. Banca Nationala a Romaniei va demara un control al depozitelor BTR din strainatate, pentru a descoperi cu exactitate care au fost cauzele ce au generat probleme la o noua banca privata din Romania.
In mod paradoxal, desi ne aflam la unsprezece ani de la inceputul reformei economice, la noua ani de la demararea procesului de privatizare, rezultatele nu pot fi observate nici macar cu microscopul. In prezent, printre bancile romanesti considerate a fi cele mai sigure si mai solide, predomina institutiile de stat, chiar daca exista banci private deosebit de puternice, mai ales dupa preluarea de catre concerne din strainatate. Practic, dupa unsprezece ani, romanul s-a intors din nou catre stat, preferand depozitele la trezorerie, unde certificatele sunt suta la suta garantate, iar dobanda, fixa, este mai ridicata. In goana dupa acoperirea deficitului bugetar, statul influenteaza negativ depunerile la bancile comerciale, numai in acest an adunand de la populatie peste 20.000 de miliarde lei. La Iasi, intr-un an si jumatate de istorie a certificatelor de trezorerie, s-a trecut de mia de miliarde incasata, iesenii fiind printre cei mai "strangatori" si mai conservatori, considerand ca depunerile la stat sunt mai sigure.
Dupa unsprezece ani, Romania nu a reusit ceea ce fostele colege de "suferinta" din lagarul comunist au realizat. Mai mult, romanii se uita cu jind la bulgari cum nu mai au nevoie de vize pentru spatiul Schengen si