•Executivul vede viitorul femeilor in managementul comunicarii si al educatiei •Legea ar putea recunoaste pe viitor si concubinajul
Femeile din Romania sunt, de cele mai multe ori, condamnate la o existenta osciland intre copii si cratita, intre abuzurile unui sot alcoolic si albia cu rufe, intre functia de obiect sexual si cea de gospodina supusa, etern preocupata de gasirea unui detergent mai ieftin. Pe ultima suta de metri, Guvernul Mugur Isarescu vrea sa elimine, cel putin formal, inegalitatile dintre femei si barbati. Executivul a aprobat recent "Planul de actiune pentru egalitatea de sanse intre barbati si femei", document ce are ca scop crearea premiselor legislative care sa permita romancelor sa isi puna in valoare calitatile personale fara ingradiri din partea sotilor, parintilor sau patronilor.
Sanse egale la locul de munca
Conform initiativei Guvernului, romanii vor trebui sa invete cum sa imparta cu consoartele lor sarcinile casnice, iar patronii vor trebui sa invete ca exista posturi de "secretar" si nu de "secretara", de "personal de intretinere" si nu de "femeie de serviciu", si ca "director" inseamna, cel putin la fel de bine, "directoare". Declaratia de intentie a Guvernului da in sarcina Ministerului Muncii si Protectiei Sociale misiunea de a promova egalitatea de sanse a femeilor, prin institutiile sale si prin organizatii nonguvernamentale, in legislatie, in economie, in componenta managementului, precum si "in constiinta civica". Pe plan economic, Guvernul vrea sa promoveze eliminarea tuturor formelor de discriminare pe baza de sex in relatiile de serviciu si impunerea accesului egal pe piata de munca. Nerespectarea principiului egalitatii de sanse poate fi sanctionat, conform legilor deja in vigoare, insa proiectul prevede ca legislativul sa ia noi masuri suplimentare in aceasta directie.
@N_