Numele de Craciun
•Nasterea Domnului este denumita la romani printr-un cuvant propriu, specific numai poporului nostru: Craciun. Cu privire la originea acestuia, majoritatea lingvistilor afirma ca termenul provine din limba latina: creatione, creationis, adica nascut la inceputul erei crestine.
Englezii ii spun Christmas. Francezii - Noil. Italienii - Natale. Germanii - Weihnachten, Christacht. Spaniolii - Noche Buena. Norvegienii - Jul. Suedezii - Oel, precedat de articolul J. Danezii - Juul. Saxonii - Gehul. Celtii - Gewel. Polonezii - Willia. Rusii - Razdjestva. Bulgarii - Bozik. Ucrainenii - Rizdvo. Sarbii, slovenii - Bozic.
In Europa, de Craciun
•Craciunul este sarbatorit in absolut toate tarile Europei, dar fiecare are specificul ei de manifestare a bucuriei si de a da o nota aparte de sarbatoare, oraselor.
In Europa, primii incep austriecii, inca de la jumatatea lunii noiembrie, pomii din parcul Primariei din Viena si cladirile acesteia sunt impodobite cu ornamente si becuri colorate. In mii de vitrine, cofetarii si patiserii renumiti din Viena etaleaza zeci de prajituri specifice sarbatorii Craciunului. Aspecte mai rustice se intalnesc in marile orase Insbruck si Salzburg. In acestea din urma, piata Domnului devine, prin traditie, Chirestindlmarkt - Piata de Craciun pentru copii. Ornamente realizate manual, papusi, flori, bomboane, jocuri si jucarii, haine si pantofi, sunt oferite celor care vin la Salzburg, in timpul sarbatorilor de iarna.
In Elvetia, la Basel, Berba si Zarich sunt foarte solicitate vechile si frumos impodobitele pentru sarbatoare tramvaie electrice, numite Marlitra. Toti vatmanii garniturilor sunt imbracati in Mos Craciun.
La Lucerna, copiii si adultii formeaza pe strazi procesiuni spontane, numite dupa melodia intonata de toti - "Sternsingen" - cantecul stelelor.
I